Felemenk Atasözleri, Hollandalı ressam Pieter Brueghel tarafından 1559‘da meşe pano üzerine yağlı boya ile çizilmiş olan, dönemin Felemenkçe atasözlerini tasvir eden görüntülerden meydana gelen tablodur.

Bruegel bu tablosunda, o dönemde kullanılmakta olan ve günümüzde hala kullanıldığı bilinen pek çok atasözünü tasvir etmiştir.

100’den fazla atasözü ve deyime yer verilen tabloda atasözü ve deyimler birçok insan ve hayvan kullanılarak anlatılmıştır.

Tablo geçmişte kullanılan ancak günümüze ulaşamayan atasözleri içinde kaynak niteliği taşımaktadır.

Tablonun diğer isimlerinden biri olan “Mavi Pelerin” tablonun merkezinde eşine mavi pelerin giydiren kadından gelmektedir.

Pieter Bruegel, eserlerinde genel olarak insanların absürdlüğü ve ahmaklığı gibi konuları ele almıştır.

Bu yaklaşımı Flemenk Atasözleri tablosunda da hâkimdir. Bu nedenle tablonun üçüncü adı ise “Dünya’nın Ahmaklığı” (The Topsy Turvy World) olarak bilinir.

Yine Bruegeľ ın kendisi tarafından aynı yılda yapılmış ve bir pano üzerine çizilmiş olan 12 Flemenk Atasözü adlı bir eseri daha vardır.

Ayrıca 1558 yılında Frans Hogenberg tarafından kırk flemenk atasözünü içeren bir eser daha yapılmıştır.

Pieter Bruegel ile aynı adı taşıyan oğlu Pieter Bruegel tarafından bu eserin yaklaşık yirmi kopyası yapılmıştır.

Bu kopyalar birebir aynı olmamakla birlikte farklı atasözleri ve detaylar da içerir.

1525 yılında Breda’da (günümüzde Hollanda) doğan ünlü ressam Pieter Bruegel, Flemenk Atasözleri eserini tamamladıktan on yıl sonra, 1569 yılında Brüksel’de hayata veda etmiştir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir