Reims Katedrali labirenti (Labyrinthe de la cathédrale de Reims), Fransa’nın Reims kentindeki bir Roma Katolik kilisesi olan Reims Katedrali’nde 1779 yılına kadar var olan bir kilise labirentidir.

1210 yılının Mayıs ayında çıkan bir yangın sonucunda Reims Katedrali büyük oranda hasar almıştır.

1207-1218 yılları arasında katedralin baş piskoposluğunu yapmış olan Aubry de Humbert, hasar almış olan katedralin yerine yapılan yeni katedralin inşaatından sorumlu kişi olmuş ve ilk taşı koyarak inşaatı başlatmıştır.

O dönemlerde inşa edilmiş olan diğer katedrallerin aksine Reims Katedrali’nin mimarları bilinmektedir.

Bunun nedeni ise inşaatın sonlarına doğru katedralin zeminine yapılmış olan labirenttir.

Diğer bilinen kilise labirentlerinden farklı olarak Reims Katedrali Labirenti’nde, katedralin inşaatında görev almış mimarlardan dördü (Jean Orbais, Jean-le-Loup, Gaucher de Reims, Bernard de Soissons) ve kathedral inşaatının sorumlusu olan baş piskoposa (Aubry de Humbert) yer verilmiştir.

Birbirini takip eden dönemlerde çalışmış olan bu mimarlar, labirentte sağ üstte yer alan Jean Orbais 1211-1231, sol üstte yer alan Jean-le- Loup 1231-1247, sol altta yer alan Gaucher de Reims 1247-1255 ve sağ altta yer alan Bernard de Soissons 1255-1290 yılları arasında görev yapmıştır.

Başpiskopos ve inşaatın sorumlusu Aubry de Humbert’e ise labirentin ortasında yer verilmiştir.

Bu dört mimarın dışında, mimar Robert de Coucy 1290-1311 yılları arasında katedralin inşaatında görev yapmasına rağmen labirentte yer verilmemiştir.

Bunun sebebi ise labirentin, Robert de Coucy’nin göreve başlamasından önce tamamlanarak, 6 Ocak 1286’da Philippe le Bel’in taç giyme töreninde açılmış olmasıdır.

1779 yılında Reims katedralinde görevli rahipler, labirentte oyun oynayan çocukların gürültü yapıp kendilerini rahatsız ettiği gerekçesi ile labirenti yok ettiler.

Yok edilen labirent hakkındaki detaylı bilgileri günümüze ulaştıran kişi 16. yüzyılda Reims Katedrali’nin ve labirentin detaylı çizimlerini yapmış olan hattat ve aynı zamanda Reims Katedrali orgunu da çalan, org sanatçısı Jacques Cellier’dir.

Labirent daha sonra yeniden yapılmak istenmiş fakat finansal zorluklar nedeniyle gerçekleştirilememiştir.

Günümüzde bazı etkinlikler sırasında projeksiyon ile katedral zeminine yansıtılmaktadır.

Öte yandan Reims katedrali labirenti, aynı zamanda Fransız Tarihi Anıtlar (Monument Historique) resmi logosu olarak kullanılmaktadır.


Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments